Ryba w sosie pomidorowym z oliwkami

Ryby morskie są cennym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Kwasy te są znane ze swojego działania przeciwzapalnego i przeciwzakrzepowego.  Ponadto ryby dostarczają nam także jodu, selenu, wapnia, magnezu i witaminy D.  U mnie dziś na stole ryba w sosie pomidorowym z oliwkami.  Świetnie sprawdzi się z dodatkiem komosy ryżowej czy kaszy. Was również zachęcam do spożywania ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu.

 

Sposób przygotowania:

Zeszkliłam na oliwie z oliwek drobno pokrojony czosnek oraz cebulę. Dodałam pomidory z puszki, wino, oliwki, przyprawy i dusiłam do miękkości. Rybę możesz dusić w sosie, pod przykrywką lub piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut, skropioną oliwą z oliwek oraz przyprawami. Na koniec dodałam świeży rozmaryn  oraz kilka ziaren czerwonego pieprzu.

Komentarze 2 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Danie wydaje się być pyszne, a zdjęcie i stylizacja talerza ? są niesamowite! Czy wino można czymś zastąpić?

Japończycy jedzą dużo ryb i często przekraczają wiek stu lat. Kto by nie chciał tyle żyć. Pani propozycja ryby więc jest adekwatna i na miejscu. Pozdrawiam.