Sportowcy (i nie tylko) pamiętajcie o kolagenie w diecie!
Sportowcy (ale nie tylko) pamiętajcie o kolagenie w diecie!
Kolagen pełni ważne funkcje budulcowe w organizmie człowieka. Jest to bardzo odporne na rozciąganie białko tkanki łącznej, które stanowi 30% całkowitej masy ludzkiego białka. Występuje w skórze, stawach, ścięgnach, więzadłach, narządach wzroku, nerkach,
wątrobie i przewodzie pokarmowym. Chroni organizm przed bakteriami i substancjami toksycznymi poprzez oddziaływanie na błony śluzowe.
Rola i wpływ kolagenu w organizmie:
- elastyczność i wytrzymałość skóry
- wytrzymałość ścięgien na zerwania
- odporność kości na złamania
- elastyczność i wytrzymałość chrząstek i niski współczynnik tarcia
- nawilżenie skóry, poprawienie struktury oraz elastyczności
- lepszy na wzrok
- zapobieganie osteoporozie
- wspieranie gojenia ran
- łagodzenie bólu mięśni
- regulacja metabolizmu
- redukcja poziomu cholesterolu
- poprawa pracy układu krążenia
- redukcja obrzęków
- łagodzenie bólów reumatycznych
- detoks
Oznaką braku kolagenu są:
- zmarszczki
- rozstępy
- cellulit
- luźne fałdy skóry
- matowe i słabe włosy i paznokcie
- słaby wzrok
- zgarbiona sylwetka
- częstsze kontuzje ścięgien i stawów
- słabsze kości
Organizm ludzki przestaje produkować kolagen po 25 roku życia. Na jego braki najbardziej narażeni są sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Niewystarczająca ilość kolagenu powoduje mniejszą odporność na wirusy i infekcje, ponieważ skóra nie jest w stanie
wypełnić funkcji ochronnej. Jego braki możesz uzupełnić, poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Należy jednak pamiętać, że białko kolagenowe stanowi złożoną cząsteczkę, w której skład wchodzą unikatowe aminokwasy, które powodują gorsze wchłanianie substancji
z pokarmu. Ułatwisz Twojemu organizmowi wchłanianie kolagenu przyjmując równolegle witaminę C, żelazo i krzem.
Źródła kolagenu: Kolagen występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (chrząstki, kości, ścięgna).
- kolagen wołowy – przyswajalny przez człowieka słabiej niż kolagen rybi. Latwo go pozyskać co wpływa na jego popularność.
- kolagen z kurczaka – łatwo dostępny, a zatem tani. Najlepiej wpływa na poprawę pracy chrząstek i stawów.
- kolagen rybi – najskuteczniejszy, biologicznie aktywny o strukturze identycznej do ludzkiego (potrójna helisa). To powoduje, że jego przyswajalność jest wielokrotnie wyższa, niż kolagenu innego pochodzenia,zatem kuracja nim jest znacznie skuteczniejsza.
Poprawia wygląd skóry i włosów. - kolagen z jaj – cenne źródło. Wchłaniany najlepiej w towarzystwie witaminy C.
W jakich potrawach znajdziemy kolagen? Np. w galaretkach jak w przepisie TUTAJ 🙂
- galaretki wołowe lub cielęce
- galaretki z kurzych łapek
- zupa kolagenowa czyli energetyczny rosół
- ryby w galarecie
- sproszkowane chrząstki
- gotowane chrząstki
- golonki
- podroby
- żelatyna
Czy kolagen pomoże w walce z rozstępami w ciąży? Owszem! Rozstępy są wynikiem rozchodzenia się włókien występujących w skórze właściwej (kolagen i elastyna). Jeśli włókna kolagenowe są prawidłowo zbudowane to wykazują niezwykłą rozciągliwość.
Włókno o średnicy 1 mm można przerwać używając obciążenia minimum 10 kilogramowego. Praca komórek, które odpowiadają za wytrzymałość takich włókien (tzw. fitoblasty) niekiedy jest zaburzona i powstają wtedy takie o mniejszej odporności, a to powoduje
rozstępy. Jeśli zadbasz o odpowiednią podaż kolagenu to poprawisz jędrność włókien i zabezpieczysz skórę przed rozstępami. Jeśli jest już całkiem nieźle to dodatkowe stosowanie odpowiedniego kosmetyku z kolagenem po niedługim czasie rozwiąże Twój problem.
Pamiętaj, że jeśli w Twoim organizmie nie będzie odpowiedniej ilości kolagenu to nie pozbędziesz się znienawidzonego cellulitu lub rozstępów. Jeśli nie zadbasz o siebie od kuchni to w takim przypadku trening nawet 5 razy w tygodniu nie przyniesie oczekiwanych
efektów:) Jędrność i młody wygląd skóry zachowasz lub przywrócisz wprowadzając do diety opisywany kolagen.
źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=colagen
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3209609/
J. Dąbkowski „Naturalne składniki suplementów diety”
Komentarze 25 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
dziękuję
Świetny artykuł- dodam tylko, że komórki odpowiedzialne za syntezę kolagenu i elastyny to fibroblasty a nie fitoblasty ?
Uff… z dużą radością obserwuję Pani bloga, energię i entuzjazm, którym zaraza się ogromna ilośc osób. Osiąga Pani wiele sukcesów, których serdecznie gratuluję. Poza tym dzięki popularności piłki nożnej nie muszę literować swojego nazwiska z żadnym niemieckojęzycznym kraju 🙂
Ale. Jedzenie kolagenu jako sposobu na jego suplementację? Niestety, żadna potrójna ani pojedyncza helisa kolagenowa nie bedzie stabilna hydrolitycznie i niestety rozpadnie sie w żołądku. Ponieważ kolagen pochodzenia naturalnego jest markomolekułą (dużą cząsteczką) nie wchłonie się ani przez skórę (kremy) ani przez tkankę jelita (zakładając, że kolagen przetrwałby hydrolizę w żołądku). Tak, witamina C jest niezwykle ważna by synteza kolagenu mogla byc kompletna (post-translacyjne modyfikacje). Tak wiec przyjmuje sie, że spożywanie pokarmów bogatych w budulec kolagenu, czyli aminokwasy (prolina, glicyna) jest istotne. Jest Pani autorytetem dla wielu osób szukających zdrowego stylu życia. Galarety i szpik sa istotnym źródłem tych bloków budulcowych i Pani porada żywieniowa jest prawidłowa. Natomiast sugerowanie, ze jedzenie kolagenu jest sposobem na jego suplementację jest nieprawidłowe. Bardzo nieprawidłowe.
Niestety sa takie choroby, gdzie kolagen jest przeklenstwem…… :-(((
Kolagen rybi występuję pod samą skórą ryby więc musielibyście jeść skórę ryby ( i to najlepiej surową) aby uzyskać odpowiednią ilość kolagenu. Dlatego suplementy diety, sprawdzonych firm, są odpowiedzią na zapotrzebowanie kolagenu. Nie polecam absolutnie kolagenu z żelatyny. A kurczaki to chyba z własnej hodowli.
czy jest sens pić lub zażywać gotowy kolagen? czy to tylko chwyt reklamowy? jeżeli nie to czym kierować się przy zakupie, ew. czy możesz coś polecić sprawdzonego z dobrego źródła?? pozdr.
Aniu, widziałam ostatnio, że czytałaś “Nowoczesne zasady odżywiania” dr Campbella. Co sądzisz o teorii i badaniach w niej przedstawionych?
Pozdrawiam!
Fajny i potrzebny wpis!
Fajny i potrzebny wpis.
Dzień dobry. A jak często powinno się spożywać produkty zawierające kolagen?
A kolagen dla wegan?
Aniu, czy kolagen w proszku jest “bezpieczny”?
Zależy jaki, są różne produkty na rynku…
A czy mogłabyś polecić , który najlepiej kupić?
czy żelatyna jest dobrym źródłem kolagenu? Dlaczego zalecasz stosowanie agar agar, skoro wyróżniamy tylko kolagen z wołowiny, kurczaka, jaj i ryb?
Aniu,a przyjmowanie kolagenu w postaci suplementów ma sens? Czy polecasz? Pozdrawiam 🙂
Aniu ,
czy polecasz kolagen w tabletkach ? jakiej firmy ?
Polecam naturalny tak jak we wpisie.
a czy polecasz Aniu kolagen nutri clinic, ten ze zdjecia produktow z obozu?
Jak dla mnie źródła kolagenu, to jedne z najmniej lubianych produktów. Dobrze, że jest jeszcze rosół.
Ania, kiedys wspominalas, ze masz w planach kosmetyk do pielegnacji dla kobiet w ciazy (w kontekscie rozstepow) marki hpba… Czy ten plan jest nadal aktualny? 🙂
Dzien dobry Aniu,fajny post.Moj 11-sto letni syn gra od 6 lat w pilke nozna teraz od pol roku jest w klasie sportowej i dodatkowo gra w reczna,ma straszne problemy ze stawami kolanowymi i lokciowymi i wlasnie pomyslalam ze moze ma niedobory kolagenu mimo iz wspomnialas w poscie ze dotyka glownie ludzi ok 25 roku zycia ale moze to jest to!Mamy wspanialego masazyste ktory bardzo pomaga ale kontuzje powracaja i nie wiem jak biedaczkowi pomoc.Pozdrawiam Cie serdecznie i zycze zdrowka i szczesliwego rozwiazania.
Nie ze dotyka ludzi po 25 roku zycia tylko do 25 roku zycia go sami produkujemy 😀
JAk syn jest tak aktywny to napewno wlaczenie mu kolagenu a zapewne rosol je moze wesprzec… TO mlody organizm a wysilek duzy wiec na pewno dobre jedzenie i witaminy mu potrzebne 🙂 fajny syn 🙂