Dieta sportowca/ Warzywa korzenne dla sportowców! Dlaczego warto je jeść?
Pewnie stali obserwatorzy mojego bloga zdążyli już zaobserwowali jakie produkty lubię najbardziej :), np. to, że między innymi uwielbiam nasze polskie warzywa, szczególnie te korzeniowe.
Nieustannie polecam je sportowcom jako źródło węglowodanów. Ciężki, ciągły wysiłek fizyczny może doprowadzić do kwasicy metabolicznej, czyli do stanu zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej Dochodzi wtedy do nagromadzenia we krwi nadmiernych ilości substancji o charakterze kwaśnym lub zmniejszania się stężenia substancji o charakterze zasadowym (głównie anionów wodorowęglanowych) i w efekcie tego do obniżenia jej pH. (źródło: Wikipedia)
Dobra dieta oraz nawyki żywieniowe pomogą w doprowadzeniu równowagi kwasowo – zasadowej. Ważne jest, aby starać się ograniczyć produkty, które działają zakwaszająco na organizm. 80% produktów w diecie powinny stanowić produkty zasadotwórcze, a tylko 20 % produktów o charakterze kwasotwórczym. Należy zwiększyć ilość warzyw, gdyż to właśnie one neutralizują nadmiar kwasów.
Ponieważ jest jesień i królują warzywa korzeniowe to dziś polecam właśnie je:)
Do warzyw korzennnych zaliczamy: marchewkę, pietruszkę, buraki ćwikłowe, seler, pasternak.
Są niezastąpionym źródłem witamin i minerałów podczas zimy. Dbają o nasze zdrowie i odporność, która w tym okresie jest szczególnie potrzebna. Ponadto są to tanie warzywa i łatwo dostępne cały rok.
Pokrótce przypomnę właściwości każdego z nich:
Marchewka, najbardziej popularne warzywo korzeniowe. Jest nieocenionym źródłem beta – karotenu, dostarcza witaminy B6, D, H, E, K, PR. Zawiera węglowodany, olejki eteryczne, flawonoidy, lecytynę, enzymy i błonnik. Zawiera wapń, potas, żelazo, miedz, fosfor i jod.
Pietruszka – możemy wykorzystać zarówno korzeń jak i natkę. Może być stosowana również jako przyprawa lub leczniczo (jest moczopędna więc stosowana często w chorobach nerek). Jest źródłem witaminy C dostarcza także żelaza i wapnia.
Buraki – Zalecane są przy schorzeniach gastrologicznych. Zawierają błonnik i ułatwiają trawienie. Są bogate w potas, wapń, magnez, kobalt, żelazo, mangan, witaminy A, C i B1.Ponadto występuje w nich kwas foliowy, który zapobiega wapnieniu naczyń krwionośnych i wzmacnia odporność organizmu.
Seler – podobnie jak w przypadku pietruszki możemy spożywać i korzeń i nać. Seler korzeniowy zawiera więcej witaminy C niż cytrusy, do tego witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę PP.
100 gramów selera korzeniowego dostarcza około 42 kalorii (kcal). Tym samym bez obaw można wprowadzić go do diety odchudzającej.
Pasternak bliźniaczo podobny i często mylony z pietruszką. Zawiera wit. A, B1, B2, B6, C i K.
Jak przygotowywać warzywa korzeniowe?
Jest wiele możliwości i sposobów. Możesz przygotować z nich pyszne zupy kremy, dodawać do mięs czy makaronów. Możesz także podawać je gotowane, duszone czy moje ulubione pieczone lub w postaci chipsów lub frytek. Wystarczy dodać mieszankę ulubionych przypraw 🙂
Komentarze 22 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Też mnie te korzenne warzywa ubawiły;)
Pani Aniu, który stopień diety byłby wskazany przy trzech chorobach autoimmunologicznych (bielactwo, hashimoto, RZS)? Pozdrawiam
już wkrótce dodam post na temat protokołu autoimmunologicznego!
Bardzo dziękuję za ciekawy blog
Pani Aniu bardzo zainteresowałam się Pani blogiem, dietą itp, nie tylko z myślą o zgubieniu kilku kilogramów, ale ze względów zdrowotnych. Mam trzy choroby autoimmunologiczne ( bielactwo, hashimoto, RZS) i podobno gluten jest tu sporo winny.
Który stopień diety byłby dla mnie najbardziej korzystny i która Pani publikacja?
Mam ponad 60 lat.
pozdrawiam
Już wkrótce dodam post na temat protokołu autoimmunologicznego
Aniu a co sądzisz o przekąskach w formie surowych warzyw np. Marchewki lub selera?
Pozdrawiam
Bardzo smaczne!Dziękuję za inspiracje!-pod każdym względem .
Aniu wiem że Twój blog głównie dotyczy jedzonka ale jednak spróbuję zapytać, a nóż coś poradzisz:)
Czy znasz może jakiś krem z dobrym składem na rozstępy dla kobiety w ciąży?
Pozdrawiam
Weronika
Głównie treningu i jedzonka oraz motywacja 🙂
Proponuję użyć olejek migdałowy i sezamowy 🙂 nawilżać ciało dwa razy dziennie
Dokładnie warzywka to samo zdrowie 🙂 Marchewka i burak to u mnie podstawa, szczególnie w postaci soków w połączeniu z jabłkiem 🙂 chyba nic tak szybko nie odkwasza organizmu jak burak. Ostatnio sugerując się Twoim przepisem spróbowałam delikatnie podpiec buraka i dodałam go do kanapki 🙂 wyszło genialnie !!! Pozdrawiam 🙂
Nie jestem sportowcem, ale bardzo odpowiada mi proponowany przez Panią sposób odżywiania i komponowana posiłków. Dziś u mnie zupa marchewkowa z masłem migdałowym. A jutro pieczone warzywa korzeniowe wg przepisu z Pani książki. Uwielbiam !!! ???? Pozdrawiam ????
🙂
Dziekuje za ten inspirujacy mnie post 🙂 a co z GMO? Moze Aniu napiszesz o GMO jakis post? 🙂 Warzywa i owoce w hipermarketach to tylko GMO, przeraza mnie to i nie wiem gdzie szukac zdrowej ekologicznej zywnosci? Jestem z Bialegostoku 🙂 pozdrawiam 😉
Uwielbiam warzywa, a korzenne tym bardziej. Nie jestem sportowcem ale myślę, że każdy powinien je jeść szczególnie zimą.
Naprawdę cuda można zrobić z warzyw korzennych- sama nie za wszystkimi przepadam, ale jakoś “przemycam” je sobie pod inną postacią 😉
Super. Dziekuje Wam Za kolejny interesujacy post.????
Aniu ja mam żyć zdrowo skoro rodzice wciąz się czepiają że się zdrowo odżywiam że tyle pieniędzy wydaje w sklepie np. mąka kokosowa gryczana ,daktyle to wszystko jest drogie. Nie mam w ogóle wsparcia w rodzinie tylko wieczne kłótnie o to że prowadzę zdrowy tryb życia. Ćwiczyć juz też mi nie wolno bo urosły mi mięśnie i mówią że mam wyglądać jak dziewczyna a nie facet i że mam schudnąc . Proszę o pomoc ????
Ręce opadają… być może niedługo staniesz się pełnoletnia, zaczniesz zarabiać swoje pieniądze i będziesz bardziej niezależna. A komentarzami się nie przejmuj, ważne że dbasz o swoje zdrowie i sylwetkę, powodzenia 🙂
Dziękuję za wsparcie :*
Witam, korzenne są niektóre przyprawy. Warzywa, o których Pani pisze, to warzywa korzeniowe. Pozdrawiam serdecznie.
Tak tez i mnie sie wydawalo,czytajac temat posta ????ze korzeniowe warzywa.Ot i pouczajacy podwojnie post????teaz kazdy zapamieta????