Zupa ogórkowa
Dzisiejszy przepis wybrała dla Was Klara 🙂 Jej prośba o przygotowanie zupy ogórkowej zainspirowała mnie do przedstawienia Wam mojej receptury na tę klasyczną potrawę. O właściwościach kiszonek możecie przeczytać TUTAJ. Dzisiaj warto wykorzystać tę wiedzę w praktyce podczas przygotowania naprawdę prostego dania. W naszym domu zupy sprawdzają się świetnie w okresie zimowym – jako danie na ciepło, które w każdym momencie można szybko odgrzać. Klara gorąco poleca 😉
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę obrałam i pokroiłam w kostkę. Dodałam do garnka, zalałam wodą i gotowałam, następnie dołożyłam pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól morską. Gotowałam do czasu, aż warzywa były miękkie. Dodałam starte ogórki kiszone, wodę z ogórków i całość gotowałam jeszcze chwilę. Odlałam kubek zupy i wymieszałam z jogurtem roślinnym, następnie powoli wlewałam do zupy mieszając. Gotową zupę posypałam posiekaną natką pietruszki.
Komentarze 4 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Chętnie skorzystam z przepisu ?
Moja 10 latka oraz prawie 2latka tez uwielbiają zupę ogórkowa ? robię identycznie tylko nigdy nie zabielalam będę musiała spróbować jogurtem ???
Moja Kalina tez dziś na obiad wybrała zupę ogórkową 🙂 Przepis mam całkiem podobny jednak dziś bez kurczaka i z dodatkiem śmietany 😮 Od czasu do czasu można 😉
Pozdrawiam gorąco i dużo zdrówka :*
O ile pamiętam zupa ogórkowa to ulubiona zupa Tomasza Hajty. A teraz także państwa Lewandowskich. Szczerze mogę przyznać, że ja ją też lubię.