Granola z rozgrzewającymi przyprawami

Uwielbiam w chłodne dni rozgrzewać swój organizm korzennymi przyprawami. Dodaję je niemal do wszystkich potraw. Dzisiaj u mnie na drugie śniadanie ciepła, chrupiąca granola z jogurtem roślinnym. Domowa granola zawsze służy mi przez długi czas. Przechowuję ją w szczelnym słoiku przez 2-3 tygodnie. Chyba, że zniknie prędzej 🙂

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj dodając rozpuszczony tłuszcz, syrop klonowy lub miód oraz przyprawy. Dodaj przyprawy według upodobań (jeśli któregoś ze składników nie lubisz lub jest zbyt intensywny w smaku, nie dodawaj go). Mieszankę wysyp na blaszkę wyłożoną papierem i piecz około 20-30 minut w 140°C. W trakcie pieczenia całość przemieszaj 3 razy. Na koniec dodaj rodzynki (dodane wcześniej spalą się).

 

Komentarze 7 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Nie wiem, jak można być tak tępym. Jogurt dodałam do granoli przed pieczeniem. Nie zrozumiałam….

Bardzo lubimy granolę własnej roboty 🙂 na śniadanie do kawy idealna! Oleju kokosowego nigdy nie dodawaliśmy, a raczej zieloną herbatę.

Granola bajka!!! Zawsze robiłam taką tradycyjną, bez przypraw, ale ta po prostu wymiata. Swietne połączenie przypraw, dzięki za przepis ,pozdrawiam ?