
Granola z rozgrzewającymi przyprawami
Uwielbiam w chłodne dni rozgrzewać swój organizm korzennymi przyprawami. Dodaję je niemal do wszystkich potraw. Dzisiaj u mnie na drugie śniadanie ciepła, chrupiąca granola z jogurtem roślinnym. Domowa granola zawsze służy mi przez długi czas. Przechowuję ją w szczelnym słoiku przez 2-3 tygodnie. Chyba, że zniknie prędzej
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj dodając rozpuszczony tłuszcz, syrop klonowy lub miód oraz przyprawy. Dodaj przyprawy według upodobań (jeśli któregoś ze składników nie lubisz lub jest zbyt intensywny w smaku, nie dodawaj go). Mieszankę wysyp na blaszkę wyłożoną papierem i piecz około 20-30 minut w 140°C. W trakcie pieczenia całość przemieszaj 3 razy. Na koniec dodaj rodzynki (dodane wcześniej spalą się).
Komentarze 7 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Cudowna! Na 3 tygodnie raczej nie wystarczy
Nie wiem, jak można być tak tępym. Jogurt dodałam do granoli przed pieczeniem. Nie zrozumiałam….
Ile łyżek to jedna porcja?
Bardzo lubimy granolę własnej roboty
na śniadanie do kawy idealna! Oleju kokosowego nigdy nie dodawaliśmy, a raczej zieloną herbatę.
Granola bajka!!! Zawsze robiłam taką tradycyjną, bez przypraw, ale ta po prostu wymiata. Swietne połączenie przypraw, dzięki za przepis ,pozdrawiam ?
A kiedy dodajemy jogurt? Też przed upieczeniem?
A co można dodać zamiast oleju kokosowego?