Bezglutenowy tort czekoladowo – wiśniowy

Wykorzystujmy kulinarnie letni sezon do granic możliwości:).

13553171_1221616354539279_446058504_n

Gotujmy, miksujmy, pieczmy i twórzmy nowe kompozycje i smaki warzywno – owocowe.

Letnie temperatury, dłuższe i cieplejsze wieczory mobilizują nas do częstszych spotkań w gronie rodziny, znajomych i przyjaciół. Chciałbyś ugościć bliskich, ale nie masz pomysłu na coś pysznego? Oczywiście coś zdrowego i bezglutenowego, co do tego nie ma wątpliwości :).
Może tort?  Nie powiem, że dietetyczny, czy niskokaloryczny, ale…Tak, tort tez może być przygotowany ze zdrowych składników i to nic, że nie świętujesz dziś urodzin, taki tort „odnajdzie się” w każdej sytuacji i obiecuje, że zniknie z talerzy błyskawicznie.

O tym, ile zdrowia jest w wiśniach pisałam tutaj.

Tort z wiśniami

Sposób przygotowania: 

Drylowane wiśnie wymieszaj z 1 łyżką cukru kokosowego i 1 łyżką brandy. Pozostaw w przygotowanej marynacie przez godzinę.

W międzyczasie wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól, a olej kokosowy ubij z cukrem w osobnej misce. Do oleju ubitego z cukrem dodaj jajka i ubijaj, aż osiągną jasnożółty kolor. Dodaj wanilię i dobrze wymieszaj.

Połącz 1/3 przygotowanej wcześniej mieszanki z mąką i zmieszaj całość. Następnie dodaj ½ mleczka kokosowego (gęstą część – wcześniej włóż ją do lodówki), dobrze wymieszaj i dosyp kolejną część (1/3) mieszanki z mąką i ponownie dobrze wymieszaj, aż do połączenia produktów. Dolej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj, po czym dodaj pozostałe mleczko kokosowe/śmietankę roślinną i ostatnią część mieszanki z mąką. Wymieszaj dobrze całość.

Rozgrzej piekarnik do 180  stopni, a w tym czasie wyłóż tortownicę o średnicy 22 cm papierem do pieczenia – zawiń papier na boki tak aby nic się nie wylało z formy, ułatwi to także wyjmowanie ciasta.

Przełóż zamarynowane wiśnie do formy, a na wiśniach równomiernie rozprowadź ciasto.

Piecz w temperaturze 180 stopni, około 50-55 minut.

Smacznego!:)

Komentarze 57 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

A jak już jesteśmy przy słodkim temacie to chciałabym się zapytać o syropie z agawy. Ostatnio natknęłam się w internecie na artykuł o tym, że wcale on taki dobry nie jest. Wbiłam więc w google i znalazłam więcej takich artykułów. ;/ A co Aniu uważasz na temat syropu z agawy? Jest on zdrowy czy nie? Pozdrawiam.

Robiłam kiedyś coś podobnego, tylko ze z bananami, na wisnie nie wpadłam :0 trzeba będzie spróbowac!

Robert wszystkiego najlepszego dużo zdrowia szczęścia pomyślności spełnienia wszystkich nawet tych najskrytszych marzeń bardzo wielkiej pociechy z Waszej Małej Księżniczki Klarci Błogosławieństwa Bożego oraz nieustającej opieki Matki Bożej nad całą Waszą Trójką oraz nad całymi Waszymi Rodzinami.Żyj Robert 100 lat ????????

Olej kokosowy mmhh ???… miał być lekiem na całe zło a ostatnio stał się wrogiem nr1 :((. I co tu myśleć ?

Ten tort bardzo dobrze wygląda. Ale trochę mam wątpliwości co do niektórych składników. Jednak moje wątpliwości nie mogą przesłonić całego wspaniałego obrazu tego tortu.

Upieklam dwa torty z przepisu wyżej i przelozylam kremem weganskim z natchniona.pl i do lodówki ? piękny tort wyszedł na drugie urodziny córki ? dziękuję za przepis

Właśnie się piecze 🙂 już czwarty raz! uwielbiam, cała nasza rodzinka również.
Zwykle mieszam mąki: kokosową, jaglaną i ryżową. Robiłam też na wyłącznie ryżowej i również było smaczne.
Świetny przepis, dzięki!

Moje ciasto piece sie juz ponad 1,5 godz??cos zdecydowanie poszlo Nie take??

Moja pierwsza przygoda z bezglutenowym pieczeniem zaczela sie wlasnie od tego ciasta i jest PYCHA!
Jestem w pozytywnym szoku, bo do pieczenia mam dwie lewe rece 🙂
Super przepis, dzieki!

3/4 szklanki + 1 łyżka cukru kokosowego – ale 3/4 szklanki czego?

Cukru kokosowego. Łyżka do marynaty, a reszta do ubicia – tak jak jest to opisane w przygotowaniu.

cukru kokosowego -trzeba czytać z zrozumieniem

Ja polecam mąkę bezglutenową firmy Marks and Spencer piecze się z niej wyśmienicie,chleb jest wyjątkowo pyszny. Miód Manuka też mają:)Pozdrawiam

Aniu jak dużej użyłaś tortownicy? Za 3 dni mam urodziny więc muszę się pospieszyć z ewentualnym szukaniem odpowiedniej albo zmianą proporcji składników 🙂 Pozdrawiam!

Przepraszam- przeoczyłam informację na końcu 🙂

Super przepis czuje że dzisiaj wjedzie do mojej kuchni,
Lecz widze że z lekkimi zamianami w składzie,gdyż zabraknie mi kilku składników.
Ale przepis jest świetny i bardzo prosty :d
Pozdrawiam,

Moj mąż ma urodziny w tym tygodniu:)nie miałam pomysłu na ciacho a tu prosze… przepis spadł mi z nieba! 🙂

Pani Aniu jaką mąkę bezglutenową dodała pani do ciasta ?

Jakiej mąki konkretnie użyłaś ?

Oj cudowny placek. w sam raz na deser po niedzielnym obiedzie :d
Super zaopatrzę się tylko we wszystkie składniki i zajmuję kuchnie 😀
Pozdrawiam.

Smakowo super ! Mnie wyszedł troszke za suchy, nastepnym razem skrócę czas pieczenia do 40 minut ( teraz piekłam 45 min ) .

Czym można zastąpić jajka?
Moja córka ma alergie, a czuje ze baaaardzo smakowało by jej ciasto.

Można zastąpić siemieniem lnianym lub nasionami chia.

Jajka można zastąpić bananami ?

Hej 😉 Na jakiej mące robiłaś?

Jaka mąka bezglutenowa bedzie najlepsza bo wiem że nie wszystkie się sprawdzają przy ciastach z góry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Hello Miss Anna! 🙂
Chcialam Pani dac sugestje na przyszly temat w Pani blogu: miod z kwiatu Manuka! Nie dosc ze jest dobry na przeziebienie, to ma wiele innych zalet!! Moze kiedys uzyje Pani miod Manuka w przyszlych produktach jadalnych? Pozdrowienia z Bay Ridge, Brooklyn! 🙂

Aniu,jakiej mąki bezglutenowej używasz?
Musi być przepyszne to ciacho.
Pozdrawiam; )

Też chciałabym wiedzieć jakiej użyto mąki. Czy macie jakieś pomysły na mąki bezglutenowe domowej roboty nadające się do wypieków i pieczenia chleba?

Aniu a ja mam pytanie, trochę nie na temat, co powiesz o używaniu czarnej soli?

Pani Aniu a jak ktoś nie ma konta bankowego w internecie, a chce kupic batony? Co w tedy?

Istnieje opcja zamówienia za pobraniem. Pozdrawiam

Witaj Aniu !
będę piekła ! ale będę też gotowała- zamówiłam książkę i już nie mogę się jej doczekać.
Ale mam problem. Podpowiedz jak odkwasić organizm wykorzystując sezonowe dobroci. Do tego zbieram wodę. Ćwiczę codziennie- mocno uzależniasz 🙂
pozdrawiam i życzę miłego odpoczynku.

Książka Ani jest super:) przepisy proste i smaczne 🙂 ja osobiście sie w niej zakochalem tym bardziej ze musiałam wykluczyć glutenu i laktozę z diety…

Byłby idealny na urodziny mojego taty. Czas zakasać rękawa i poszperać za jakąś mąką. Pani Aniu jaka mąka lepsza do tego typu wypieku koko czy kasztanowa ?

U mmie sprawdza się ryżowa 🙂

Na samej kokosowej nie bedzie taki dobry.Ja zawsze mieszam maki.Kasztanowa plus kokosowa i mozna troche gryczanej 🙂

ja tez mieszam maki. ryzowa i gryczana dzisiaj:) mam nadzieje,ze sie uda. Maka kokosowa jest bardzo sucha maka.

Ja robiłam na kukurydzianej bezglutenowej (kupiłam w Piotr i Paweł) 🙂