Zdrowe_Odzywianie_

Dietetyczne podsumowanie roku

Nie wiem, jakie jest Wasze zdanie, ale ja mam wrażenie, że czas pędzi coraz szybciej! Już za kilka dni nastąpi koniec 2023 roku. Wiecie, że na temat zdrowego odżywiania stale pojawiają się nowe badania naukowe, przychodzą do nas nowe trendy, odkrywamy cenne produkty i innowacyjne formuły suplementów. Dzięki temu możemy jeszcze lepiej zadbać o zdrowie i poznać mechanizmy funkcjonowania ludzkiego organizmu. W dzisiejszym wpisie chciałabym przypomnieć Wam, o czym było głośno w 2023 roku w “dietetycznym” świecie, co się zmieniło i co przykuło moją szczególną uwagę. Jesteście ciekawi…? 🙂

 

Rakotwórczy aspartam?

Aspartam zakwalifikowany do substancji potencjalnie rakotwórczych dla ludzi – taka wiadomość obiegła świat latem 2023 roku. Wpływ aspartamu na zdrowie od lat pozostaje kontrowersyjną kwestią. To dość powszechnie stosowany środek słodzący, który spotkacie między innymi w napojach, gumach do żucia, jogurtach, lodach. Aktualne dopuszczalne dzienne spożycie aspartamu z wszystkich źródeł pokarmowych to 40 mg/kg masy ciała (dla zobrazowania Wam tego w praktyce dodam, że puszka jednego z najbardziej znanych gazowanych napojów zawiera około 200 mg aspartamu). Zwolennicy aspartamu podkreślają, że przekroczenie tej wartości jest naprawdę trudne, zwłaszcza przy okazjonalnym spożyciu produktów słodzonych aspartamem, a co więcej to substancja o znacznie niższej kaloryczności i wyższym stopniu słodkości niż cukier, co może być korzystne dla osób chcących zredukować masę ciała. Przeciwnicy z kolei wskazują, że potrzeba kolejnych badań, które jednoznacznie pozwolą stwierdzić, czy aspartam powoduje zwiększone ryzyko nowotworów, a ponadto mamy na rynku inne, bezpieczniejsze, niskokaloryczne substancje słodzące (np. ksylitol). Myślę, że w kolejnych latach możemy spodziewać się następnych danych na ten temat, które będę śledzić. Czy istnieje dziś jednoznaczna odpowiedź na pytanie, czy aspartam jest niebezpieczny…? Oceńcie sami. Ja z pewnością będę Was nadal zachęcać do tego, aby ograniczyć spożycie cukru do minimum. Najlepszym rozwiązaniem jest stopniowe odzwyczajanie się od intensywnie słodkiego smaku i poznanie naturalnej słodyczy, której źródłem są np. świeże owoce.

 

Krem_czekoladowy

 

Multifunkcyjny kolagen

O korzyściach płynących z regularnej suplementacji kolagenem robi się coraz głośniej, ale jeszcze kilka lat temu nie było to tak oczywiste. Mogliście spotkać się z podejściem, że kolagen to przereklamowany produkt o ograniczonym i niepewnym działaniu. Aktualne dane sugerują, że kolagen to preparat przydatny nie tylko wtedy, kiedy chcecie wesprzeć stan swojej skóry, włosów i paznokci (o czym więcej pisałam między innymi TUTAJ), ale i pracę układu ruchu. Kolagen może być szczególnie pomocny, jeśli borykacie się z kontuzjami i jesteście w okresie rekonwalescencji lub chcecie zadbać o efektywną regenerację mięśni po wysiłku. Tym bardziej cieszę się, że kolagen to jeden z suplementów, które znajdziecie w ofercie mojego sklepu TUTAJ. Co ważne, podstawą jest regularna suplementacja. Aby ułatwić Wam wprowadzenie tego zdrowego nawyku, możecie wybrać kolagen o swoim ulubionym smaku: pomarańczowym lub truskawkowo-rabarbarowym. Jedna saszetka to 5 g hydrolizowanego kolagenu rybiego i dodatkowe, cenne związki, takie jak witamina C – która wspomaga syntezę kolagenu.

 

Owady – alternatywne źródło białka

Co powiecie na świerszcze na talerzu jako alternatywę dla tradycyjnych źródeł białka…? Domyślam się, że większość z Was może mieć spore obawy, zanim udzieli odpowiedzi na to pytanie. Prawda jest jednak taka, że już teraz w Europie pojawiają się produkty uwzględniające w swoim składzie owady. Na początku 2023 r. Komisja Europejska wydała rozporządzenie dopuszczające do obrotu kolejny rodzaj owadów: świerszcze domowe, które dołączyły tym samym do mącznika młynarka i szarańczy wędrownej. Nie martwicie się jednak o to, co zobaczycie na półce. Według przepisów producenci mogą wykorzystywać jedynie częściowo odtłuszczony proszek ze świerszcza domowego. Jeśli mimo to wolicie na razie nie próbować produktów z dodatkiem owadów, czytajcie etykiety – to zawsze będzie dobrym nawykiem. W obliczu stale rosnącej populacji świata i niekorzystnych zmian klimatycznych, poszukiwanie alternatywnych źródeł białka wydaje się koniecznością. Dlaczego wybór padł właśnie na owady? Istnieje wiele czynników, między innymi: mnogość gatunków, stosunkowo łatwa i ekonomiczna hodowla, a przede wszystkim wysoka zawartość białka w przeliczeniu na 100 g suchej masy.

 

Podsumowanie

Jak sami widzicie dietetyka to dynamiczna dziedzina nauki. Zapewniam Was, że nie jest to powód do obaw. Nowe dowody to szansa na odkrycie najlepszej drogi do zdrowia. Pamiętajcie jednak, że zawsze musicie dostosować jej trasę do swoich indywidualnych preferencji i wymagań. Mam nadzieję, że z aplikacją Diet & Training by Ann, produktami Foods by Ann i Levann, Phlov i cateringiem SuperMenu będzie to czysta przyjemność. Staramy się ciągle rozwijać i podążać za Waszymi bieżącymi potrzebami, czego dowodem są nasze kolejne nowości: bachata, ścieżki relaksacyjne i nowe programy treningowe w Diet & Training by Ann, nowa formuła suplementów w płynie z linii Levann H2O, czy kosmetyki pielęgnacyjne dla mężczyzn Phlov Mencare.

Obiecuję, że nadchodzący rok będzie pełen kolejnych (zdrowych) niespodzianek! 🙂 

 

Bibliografia:

  1. Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/5 z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwalające na wprowadzanie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
  2. https://www.who.int/news/item/14-07-2023-aspartame-hazard-and-risk-assessment-results-released 
  3. Khatri M,Naughton RJ, Clifford T, Harper LD, Corr L. The effects of collagen peptide supplementation on body composition, collagen synthesis, and recovery from joint injury and exercise: a systematic review. Amino Acids. 2021; 53(10): 1493–1506. doi: 10.1007/s00726-021-03072-x

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany