Frittata z kaszą jaglaną

Witajcie w poświąteczny poranek 🙂 Najedzeni? Szczęśliwi? Mam nadzieję, że tak! Dzisiejszy przepis przygotowałam ze szczególną myślą o tych z Was, którzy potrzebują odmiany od potraw, które gościły na stołach przez ostatnie 3 dni. Zacznijmy zatem od mojego ulubionego posiłku: śniadania 🙂 W roli głównej frittata z kaszy jaglanej z warzywami. Pożywne i lekkie do strawienia składniki sprawią, że poczujecie ulgę po często obciążających żołądek potrawach świątecznych 😉

 

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną opłukałam 1-2 razy pod zimną, bieżącą wodą. Ugotowałam według przepisu na opakowaniu i odstawiłam do wystygnięcia. Na patelni rozgrzałam masło klarowane i dodałam pokrojoną cebulkę, po chwili dodałam cukinię pokrojoną w półksiężyce oraz szpinak i dusiłam przez 5 minut. Pomidorki koktajlowe przekroiłam na połówki, suszone pokroiłam w paski. Jaja zmiksowałam z przyprawami i wymieszałam ze wszystkimi warzywami oraz kaszą. Masę przełożyłam do naczynia żaroodpornego i piekłam około 30 minut w 180°C.

frittata_z_kasza_jaglana

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany