Dynia z jajkami! Zapraszam do przepisów z dynią!
Dziś koniecznie musiała być dynia na śniadanie!
A ponieważ dopiero powoli wdrażam jajka w mój jadłospis (przez wcześniejsze nietolerancje pokarmowe) – to i dynia jest z jajami :). Wyszło zachęcająco i smacznie.
Korzystajmy z obfitości dyń, są smaczne, lekkostrawne, zawierają witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, błonnik i witaminę C.
Na blogu jest już całkiem sporo przepisów na dynię:
Napój Puchatka z dynią i bananem,
Zupa ze szpinaku i dyni – pycha!,
Duszona dynia z bakłażanem w tamari ,
ale zachęcam do eksperymentowania :).
Dynię przekroiłam na pół, wydrążyłam i piekłam 40 minut w 180 °C. Ja upiekłam ją sobie wieczorem, a rano dodałam tylko jaja i piekłam jeszcze 15 minut w 180 °C. I zjadłam pyszne śniadanie :).
Komentarze 23 komentarze
Dołącz do dyskusji…
A dynia ze skóra?
Tak, dynie piekłam ze skórką.
Bardzo fajny przepis na wykorzystanie dyni 🙂 Chociaż sposób podania jest naprawdę imponujący 🙂 Aż chce się jeść.
Aniu, mam pytanie z zupełnie innej beczki – gdzie kupić puree z kokosa? Pamiętam, że wspominałaś coś o tym puree, że smakuje jak rafaello 😉 ale nie mogę go nigdzie znaleźć… ;(
Aniu narazie czytałam i obserwowałam…. Od dziś zaczynam wprowadzać w życie…. Kawa z mleczkiem kokosowym …. Dobra ? Czy jest jakiś zamiennik śmietany do zabielania zupek…. Niestety mój synek uwielbia babcine zupy szczególnie te na śmietanie czym ją zastąpić…. Aniu podziwiam ?
Zatem trzymam kciuki.:)
Dynia super, czekamy na przepis z pomidorami, wyglądają obłędnie!
Pani Aniu, mam pytanie co sądzi pani o mięsie królika ??? Jest chude i podobno dobre dla sportowców.
jak najbardziej tak, tylko dobrego źródła.
a co się kyje w tym słoiku obok talerza? suszone pomidory ?
Tak 🙂 przepis już wkrótce 🙂 wyszły meeega 🙂
czekam z niecierpliwością na przepis ! uwielbiam Cię! jesteś chodzącą inspiracją 🙂 a dzieki Twojemu postowi na fb też dziś pobiegałam 🙂 🙂 😉
Ania, od paru miesięcy odstawiłam nabiał i staram się nie łączyć weglowodanów z białkiem. Efekt jest rewelacyjny, polecam wszystkim spróbować , choćby , żeby zobaczyć jak zareaguje organizm 🙂 Pzdr
Super !!!! Cieszę się 🙂
Można jeść ze skórką?
Radziłabym bez 🙂 może byc zbyt ciężka dla żołądka 🙂
Lubię Twojego bloga, dziękuję że dzielisz się swoją wiedzą. Dzięki Tobie zaczęłam zwracać uwagę na to co jem. Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Aniu jesteś mistrzem! Najlepsza! Jak dobrze, że jesteś dziekuję! Jesteś osobą dzięki której zaczęłam się zdrowo odżywiać!! Motywujesz mnie każdego dnia. A przepisy super i zdjecia coraz lepsze! Gratuluję!
Pani Aniu rewelacja. Mam pytanie co Pani poleca na wypadanie włosów. Jakie witaminy nalezy jesc i gdzie je znalezc ?
Zapraszam do posta na temat pielęgnacji włosów
Mmmmmm, cos niesamowitego, moje ulubione produkty- jajka i dynia 🙂 Z tym, że ja spróbuję z dynią piżmową, którą uważamza królową dyń- zdecydowanie najsmaczniejsza:)
Ania, a co to znaczy, że wydrążyłaś dynie? Tylko trchę, żeby zmieścić szpinak i jajka, tak? 🙂
Pozdrawiam i dzięki za nieocenione inspiracje. Uwielbiam Twojego bloga!
z pestek.